L’home que entén als catalans a Vilassar de Mar en un dia assenyalat!.


_34A8316

Escoltar a Ramon Cotarelo és encara millor que llegir-lo perquè dibuixa amb la mirada i accentua amb el somriure cada frase. És un gran comunicador amb el qual mantinc un contacte ciber-epistolar i ahir vaig tenir la satisfacció d’escoltar-lo a Vilassar de Mar i com d’altres vegades va desenvolupar una xerrada distesa en què primer situa la paraula democràcia des dels orígens._34A8285

Vull recular uns anys fins la meva infantessa on el pare ens feia apagar la llum i parlar en veu baixa quan de nit escoltavem » La Pirinaica » una emissora de resistencia Radio España Independiente, més coneguda com La Pirenaica, per la creença que s’emetia des d’algun lloc dels Pirineus, fou una emissora creada pel Partit Comunista d’Espanya en el marc de la creació d’emissores de ràdio per part de diversos partits comunistes d’Europa durant la Segona Guerra Mundial com un element més de la lluita pels seus propòsits.

Aquesta emissora es crea a instàncies de Dolores IbárruriPasionaria, que també faria, a vegades, de locutora com ho fou també la seva secretària personal Irene Lewy Rodríguez;[1] i comença a emetre des de Moscou el 22 de juliol de 1941, l’apel·latiu de «estación pirenaica» (estació pirinenca) s’utilitza per eliminar la sensació de llunyania que podia significar per als oïdors d’Espanya el fet d’estar a Moscou.

Juntament amb els informatius en castellà de la BBC i Ràdio França Internacional, Radio España Independiente, lògicament amb tots els seus defectes, seria l’única informació radiofònica no controlada pel règim de Franco després del decret que atorgava el monopoli dels informatius a Radio Nacional de España, per tant, el simple fet d’atrevir-se a sintonitzar-la ja era un gest d’oposició al franquisme.

_34A8380

Cotarelo amb el rellotge a manera de másbaha a les mans, gesticula i accentua cada paral·lelisme que glossa amb punyent i àgil llenguatge tant descriptiu com engrescador.

 

Dic aixó en referència a què tinc la costum de llegir cada matinada els articles que «Palinuro» Cotarelo) en el seu blog i sovint ens retuitem petits apunts. Semblava que aquesta afició nocturna no tenia sentit però ahir en escoltar i llegir les notícies del mal encobert estat de setge l’escenari resultava calcat al de les escoltes d’infància en hores de postguerra.

Cotarelo és un nacionalista espanyol amb principis incompresos pels qui consideren nacionalistes a l’altres … Als bascos, als catalans i que la seva miopia política els porta poc més d’un mil·límetre del seu nas. Hereus del franquisme imposen a tots el que volen escollir com i on viure la llei del imperio. Incapaços d’entendre el concepte nacionalista.

Crec que llegir a Cotarelo i sobretot escoltar-lo és de prescripció facultativa com a mínim un dia a l’any. Per les digestions pesades després d’escoltar les barroeres mentides feixistes a què ens sotmeten dretes i ¿esquerres? I per dir una vegada més, parafrasejant a un filòsof xinès, que «si la fletxa està en l’aire ha d’arribar a la diana»! 
Gràcies Ramon.

Darrere aquest ferm politòleg i comunicador també hi ha un puntal cabdal la seva parella Cèlia

  • Ramón Cotarelo García (Madrid, 1943) és un politòleg espanyol, catedràtic emèrit de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Nacional d’Educació a Distància, de la qual va ser vicerector entre 1984 i 1988, publicista, escriptor i traductor. El seu currículum acadèmic, així com una relació dels seus articles en revistes acadèmiques, ponències en congressos, pròlegs es troba a la seva pàgina web de l’ UNED .Captura de pantalla 2017-09-16 a las 13.34.22
  • Al llarg de la seva vida acadèmica ha seguit diverses línies d’investigació preferents a les quals ha fet diferents aportacions.
  •  La seva obra Els partits polítics (Madrid: Sistema, diversos anys) va ser llibre de text a les Facultats de Ciències Política. En aquest terreny de textos i manuals, també va aportar una Teoria de l’Estat i Sistemes polítics (escrit amb Andrés de Blas, Madrid: UNED, 196) i unaIntroducció a la Ciència Política (coeditat amb Juan Luis Paniagua Soto, Madrid: UNED, 1987 ).
  • També s’ha orientat al cultiu de la teoria i la pràctica de l’impacte de les noves tecnologies de la informació i la comunicació en el procés polític, singularment internet i la seva importància en el sorgiment d’un camp nou d’acció política definit com Ciberpolítica.Són nombroses les seves publicacions en aquest camp i no només publicacions. 
  • Cotarelo és també un ciberactivista, autor d’un bloc,Palinuro , molt conegut, amb una mitjana de 3.000 visites úniques diàries. Igualment compta amb una forta presència a les xarxes socials, amb més de 20.000 seguidors a Twitter .
  •  

    1_1242_MIR7129

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s